Bacaan doa akhir tahun 1440 hijrah dan awal tahun 1441 Maal Hijrah

jakim doa awal akhir tahun maal hijrah

Ketibaan satu Muharam pada setiap tahun hijrah akan disambut oleh umat Islam dengan penuh ceria di seluruh dunia. Namun, acara sambutan berbeza-beza mengikut tradisi tempatan. Pun begitu, tujuan pengisiannya tetap sama yakni mengimbau kembali hijrah Nabi Muhammad s.a.w. dari Mekah ke Madinah. Peristiwa itu menjadi detik permulaan kejayaan umat Islam dan kiraan kalendar Islam.

Di Malaysia, sambutan tahun baru Hijrah lebih dikenali Maal Hijrah. Program sambutan diatur rapi di peringkat kebangsaan, negeri, daerah, kampung dan keluarga. Maal Hijrah menjadi sebahagian daripada tradisi sambutan berbentuk keagamaan.

Menyambut Maal Hijrah adalah tanda kekaguman seluruh umat Islam terhadap kejayaan yang dicapai hasil hijrah Rasulullah. Dengan sambutan itu diharap umat Islam dapat membina satu semangat untuk mengikut jejak kejayaan itu dalam urusan hidup kini.

Sambutan Maal Hijrah amat bermakna. Semua peringkat menyertai sambutan. Di Malaysia, sambutan peringkat kebangsaan turut disertai pemimpin tertinggi negara, tokoh agama dan pegawai kanan kerajaan, selain puluhan ribu rakyat berkumpul dengan satu niat yang sama, yakni menanam sikap untuk bersama-sama menyertai hijrah yang mengajak umat berubah ke arah lebih baik dalam semua keadaan.

Selain sambutan Maal Hijrah yang diisi dengan pelbagai aktiviti keagamaan, satu lagi amalan yang dilakukan di kalangan masyarakat Islam ialah membaca doa akhir dan awal tahun.

Bacaan Doa Akhir Dan Awal Tahun Baru Hijrah Yang Betul

Doa akhir tahun dibaca ketika matahari hampir tenggelam pada hari terakhir bulan Zulhijah. Manakala doa awal tahun pula dibaca selepas solat Maghrib iaitu setelah muncul anak bulan Muharam.

Umat Islam perlu menghayati Maal Hijrah dengan kembali mematuhi tuntutan agama. Islam mengehendaki kita berhijrah mencari kebaikan dan kejayaan. Sambutan Maal Hijrah juga peluang untuk kita muhasabah diri mencari kekuatan dan kelemahan diri.

Jika kita telah mencapai satu tahap yang baik, jangan nikmat itu membuatkan kita lupa diri. Sebaliknya jika masih di tahap tidak membanggakan, usaha lebih gigih perlu dilakukan.

Semoga tahun Hijrah yang datang hari ini membawa sinar kejayaan lebih baik kepada seluruh umat Islam berbanding sebelum ini.

DOA AKHIR TAHUN 1440 HIJRAH
Penerangan
Info Doa akhir tahun 1440H hendaklah dibaca sebelum masuk waktu Maghrib (akhir waktu Asar atau selepas solat Asar) pada 30 Zulhijjah 1440 Hijrah bersamaan 31 Ogos 2019 Masihi (Sabtu).
doa akhir tahun jakim
DOA AWAL TAHUN 1441 HIJRAH
Penerangan
Info Doa awal tahun (1 Muharam 1440H) hendaklah dibaca selepas menyempurnakan fardhu Maghrib pada 30 Zulhijjah 1440 Hijrah bersamaan 31 Ogos 2019 Masihi (malam 1 Muharram 1441H). Sebagai info, mengikut kalendar Islam pertukaran tarikh hijri (hijrah) bermula selepas masuknya waktu Maghrib.
doa awal tahun jakim
Close