Siaran langsung Malaysia vs Belanda hoki Piala Dunia 1 Disember 2018

Malaysian Tiger, skuad hoki Malaysia memulakan aksi saingan kejohanan hoki Piala Dunia (World Cup) edisi ke-14 dengan menentang pasukan Belanda (Netherlands) dalam perlawanan pertama kumpulan D yang dijadual berlangsung pada hari Sabtu, 1 Disember 2018.

Berdasarkan format pertandingan, hoki Piala Dunia 2018 melibatkan 16 pasukan, juara daripada empat kumpulan akan mara ke peringkat suku akhir manakala pasukan kedua dan ketiga dalam setiap pasukan akan ke pusingan kedua ‘play-off’ untuk memburu empat lagi slot dalam peringkat suku akhir.

Hoki Piala Dunia 2018, Malaysia diundi bersama juara Eropah serta juara dunia tiga kali, Belanda, juara dunia dua kali, Jerman dan bekas juara dunia empat kali, Pakistan, dalam Kumpulan D sekali gus menyaksikan Malaysian Tigers berdepan dengan tugas getir untuk mara ke pusingan kedua.

Statistik pula menunjukkan Belanda merupakan pasukan kedua paling berjaya dengan menjulang Piala Dunia pada 1973, 1990 dan 1998 sementara pencapaian terbaik Malaysia ialah di tangga keempat edisi 1975.

Atas kertas dan statistik, memang Belanda lebih kuat daripada Malaysia, tetapi apa sahaja boleh terjadi apabila di atas padang. Sekiranya skuad Malaysian Tiger fokus kepada setiap satu perlawanan terutama ke atas pasukan yang sepatutnya, Malaysia mempunyai peluang untuk menang.

Sekiranya Malaysia mencatatkan se­kurang-kurangnya keputusan seri ke atas Belanda dalam perlawanan ini, skuad Malaysian Tiger sekaligus melakar kejutan terbesar dalam kejohanan Piala Dunia 2018.

KEPUTUSAN TERKINI MALAYSIA VS BELANDA 1.12.2018 HOKI PIALA DUNIA
Aksi Hoki Piala Dunia 2018 melibatkan pasukan Malaysia melawan Belanda berlangsung pada hari Sabtu bermula pada jam 7:30 malam mengikut waktu di Malaysia bertempat di Stadium Kalinga, Bhubaneswar, India.
Paparan di bawah adalah keputusan semasa dan terkini perlawanan pertama hoki Piala Dunia 2018 bagi kumpulan D antara Malaysia lawan (lwn) Belanda yang dikemaskini secara langsung sehingga tamat aksi masa penuh.
Team Masa Penuh Team
Malaysia 0 7 Netherlands
Kalinga Stadium
Scorer Group D Scorer
Jeroen 60′ ,29′  ,12′
Mirco 21′
 Mink van  35′
Robbert 42′
Thierry  57′
Close