Siaran langsung Malaysia vs Japan 1 September 2018 final hoki sukan Asia

Acara hoki Sukan Asia 2018 di Indonesia (Jakarta-Palembang) telah sampai di kemuncaknya dengan menyaksikan perlawanan penentuan pingat emas membabitkan skuad hoki Malaysia menentang Jepun (Japan) dalam perlawanan dijadual berlangsung pada hari Sabtu, 1 September 2018.

Perlawanan akhir (final) hoki sukan Asia 2018 membabitkan Malaysia dan Jepun sememangnya dinanti-nantikan oleh penyokong yang mengharapkan Malaysia dapat menyajikan aksi perlawanan yang terbaik serta memberi tentangan sengit.

Malaysia mara ke final selepas menewaskan India pada aksi separuh akhir selain menduduki ranking ke-12 dunia dianggap sebagai pasukan pilihan untuk membawa pulang pingat emas berbanding Jepun yang berada di tempat ke-16.

Bagaimanapun, skuad hoki negara sudah tentu tidak mahu memandang rendah terhadap ancaman yang mampu dijelmakan Jepun kerana inilah peluang untuk menghadiahkan pingat emas sukan Asia kepada negara.

Selain buruan pingat emas, perlawanan akhir hoki sukan Asia 2018 merupakan peluang terbaik buat skuad kebangsaan menempah slot ke Sukan Olimpik 2020 di Tokyo terutama selepas gergasi Asia lain seperti India, Pakistan dan Korea Selatan gagal ke saingan akhir di Jakarta.

Juara hoki Sukan Asia 2018 bukan sahaja meraih slot automatik ke Sukan Olimpik 2020 malah menawarkan mata ranking amat tinggi untuk memperbaiki kedudukan ranking FIH.

Sebagai rekod, Malaysia tidak pernah memenangi pingat emas dalam acara hoki lelaki sepanjang penyertaan pada Sukan Asia dengan pencapaian terbaik adalah meraih pingat perak.

KEPUTUSAN TERKINI MALAYSIA VS JEPUN 1.9.2018 FINAL HOKI SUKAN ASIA
Aksi final hoki Sukan Asia 2018 melibatkan Malaysia melawan Jepun berlangsung pada hari Sabtu bermula pada jam 9:00 malam (waktu Malaysia) bertempat di Stadium Hoki Gelora Bung Karno.
Paparan di bawah adalah keputusan semasa dan terkini perlawanan akhir hoki Sukan Asia 2018 yang dikemaskini secara langsung sehingga tamat aksi masa penuh membabitkan pasukan Malaysia lawan (lwn) Japan.
Pasukan Masa Penuh Pasukan
Malaysia 6 6 Japan
Stadium Hoki Gelora Bung Karno
Penjaring Gol Final Penjaring Gol
4′ Razie Rahim
11′, 13′, 59′ Tengku Ahmad
17′ Faizal Saari
50′ Amirol Aideed
Seren Tanaka 9′
Kenta Tanaka 53′ ,23′
Kentaro Fukuda 52′
Koji Yamasaki 58′
Hiromasa 60′
Pasukan Penalty Shootout Pasukan
Malaysia 1 3 Japan
KEPUTUSAN AKHIR HOKI SUKAN ASIA 2018
Pingat Pasukan
Emas Jepun
Perak Malaysia
Gangsa  India
Close