Senarai baru menteri kabinet Malaysia terkini 2020-2023

Jemaah Menteri atau Kabinet Malaysia merupakan sebuah badan eksekutif kerajaan Malaysia. Kabinet diketuai oleh Perdana Menteri dengan sebuah majlis menteri-menteri yang bertanggungjawab kepada Parlimen.

Seperti yang diperuntukkan dalam Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan Malaysia, anggota Kabinet hanya boleh dipilih daripada mana-mana Majlis Parlimen iaitu Dewan Rakyat ataupun Dewan Negara.

Kebiasaannya, Yang di-Pertuan Agong melantik semua menteri atas nasihat Perdana Menteri. Namun begitu, seorang Perdana Menteri hendaklah dilantik terlebih dahulu dari Dewan Rakyat.

Di Britain, sistem kerajaan berkabinet boleh dikatakan sudah lama digunakan walaupun tidak setua sistem Commons yang bermula sejak akhir abad ke-13.

Ia dianggarkan bermula pada 1714 apabila Robert Walpole dilantik sebagai Perdana Menteri de facto dan de jure pertama. Banyak pihak lebih suka memulakan era Walpole sebagai permulaan sejarah kerajaan berkabinet di Britain.

SEJARAH SISTEM KERAJAAN BERKABINET MALAYSIA

Di Malaysia pula, kemenangan Tunku Abdul Rahman dan rakan-rakan beliau dalam Parti Perikatan pada Pilihan Raya Perundangan Persekutuan 1955 menjadi titik kemunculan kerajaan berkabinet. Bersama rakan-rakan gabungan daripada UMNO, MCA dan MIC, mereka diberi mandat dengan majoriti 52 kerusi daripada 53 kerusi yang dipertandingkan.

Namun hanya apabila memenangi Pilihan Raya Persekutuan 1959, Tunku yang sekali lagi dilantik Perdana Menteri, baharulah membentuk Kabinet yang mempunyai 12 menteri.

Pembentukan Kabinet Perdana Menteri terdahulu termasuklah Kabinet Datuk Seri Najib Tun Razak pada April 2009 mengikut aliran yang sama. Bagaimanapun bilangan menteri dalam Kabinet bukanlah satu perkara yang ditetapkan.

Selain 12 orang dalam Kabinet pertama Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak Hussein dan Tun Hussein Onn mempunyai anggota Kabinet di antara 20 hingga 24 orang. Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad (kini Tun) mempunyai 28 ahli Kabinet sebelum beliau bersara pada Oktober 2003

Apabila Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi (kini Tun) membentuk kerajaan pada 27 Mac 2004, beliau mempunyai 33 anggota Kabinet.Pembentukan Kabinet Perdana Menteri terdahulu termasuklah Kabinet Datuk Seri Najib Tun Razak pada April 2009 mengikut aliran yang sama.

Seperti dilihat, semua Perdana Menteri mempunyai bilangan anggota Kabinet yang berbeza dalam tempoh pentadbiran kerajaan mereka.

Tiada Perdana Menteri yang pernah memberi penjelasan mengapa Kabinet beliau mempunyai anggota yang banyak, terdiri daripada menteri-menteri, timbalan-timbalan menteri dan setiausaha-setiausaha Parlimen kerana ia adalah hak keistimewaan subjektif dan pilihan bagi seorang ketua eksekutif.

Tiada siapa yang akan mempersoalkan jika beliau hendak membentuk kementerian baharu atau memberi tugas sebagai menteri kedua di kementerian tertentu. Sebagai contoh, Kementerian Kewangan mendapat Menteri Kedua semasa kepimpinan Dr. Mahathir terdahulu.

Begitu juga di bawah kepimpinan Abdullah. Di bawah pentadbiran Najib, pelantikan baharu masih diamalkan. Kebiasaannya Perdana Menteri melantik menteri-menteri mengikut keperluan kerajaan beliau. Dan kriteria pemilihan ini termasuklah populariti politik selain dari bakat dan tuah seseorang.

Keputusan-keputusan yang dibuat oleh Kabinet memberi kesan ke atas kehidupan rakyat. Ia memutuskan undang-undang yang bakal dikuatkuasakan melalui kuasa Parlimen. Ia menentukan cukai yang akan dikenakan mengikut bajet yang disediakan oleh Perbendaharaan. Keputusan-keputusan Kabinet memberi kesan kepada ekonomi dan mempengaruhi cara berbelanja dan simpanan rakyat.

Senarai Terkini Menteri Kabinet Kerajaan Malaysia

Kini Malaysia dibawah tampuk pemerintahan baharu selepas Pakatan Harapan (PH) sebuah pengabungan parti politik yang terdiri daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti Tindakan Demokratik (DAP), Parti Amanah Negara (AMANAH) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) serta beberapa parti politik sekutunya telah memenangi Pilihan Raya Umum Malaysia ke-14 (PRU14).

Pada 10 Mei 2018 Tun Dr Mahathir Mohamad telah mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-7 di hadapan Yang di Pertuan Agong, Sultan Muhammad V di Balai Rong Seri, Istana Negara.

Dr Mahathir yang diiringi Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali, mencatat sejarah apabila mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri buat kali kedua selepas memegang jawatan yang sama pada 16 Julai 1981 untuk tempoh 22 tahun.

Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) akan mengadakan mesyuarat bagi membincangkan agihan kerusi Kabinet. Kabinet yang akan dibentuk mempunyai komposisi pelbagai iaitu ada wakil wanita, pemimpin muda dan pemimpin senior.

Kerajaan baharu memberi jaminan untuk mengurangkan kadar hutang negara, memandangkan sebahagiannya terlalu besar serta ditadbir berlandaskan perlembagaan dan lunas undang-undang. Menyentuh mengenai pengurusan ekonomi kerajaan, kerajaan juga akan mengkaji semula cukai yang membebankan seperti cukai pendapatan yang mana kerajaan perlu mengetahui berapa yang dibayar rakyat.

Kesimpulannya, rakyat mengharapkan Kabinet Malaysia yang baharu akan memantapkan lagi pentadbiran negara sejajar dengan kedudukan prinsip tanggungjawab bersama. Jemaah menteri yang dilantik itu mestilah berjiwa rakyat dan mampu bekerja dengan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk membawa masa depan negara yang lebih baik.

Berikut adalah senarai kementerian dan menteri kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang diumumkan secara rasmi.

SENARAI TERKINI MENTERI KABINET MALAYSIA 2018 – 2023
PERDANA MENTERI
Tun Dr Mahathir Mohamad
TIMBALAN PERDANA MENTERI
Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
KEMENTERIAN KEWANGAN
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Lim Guan Eng Datuk Ir Amiruddin Hamzah
KEMENTERIAN DALAM NEGERI
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Tan Sri Muhyiddin Yassin Datuk Azis Jamman
KEMENTERIAN PERTAHANAN
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Mohamad Sabu Liew Chin Tong
KEMENTERIAN PENDIDIKAN
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Dr Maszlee Malik Teoh Nie Ching
KEMENTERIAN PEMBANGUNAN LUAR BANDAR
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Rina Harun Shivarasa Rasiah
KEMENTERIAN HAL EHWAL EKONOMI
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Datuk Seri Mohamed Azmin Ali Mohd Radzi Md Jidin
KEMENTERIAN KESIHATAN
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Dr Hj Dzulkefly Ahmad Dr Lee Boon Chye
KEMENTERIAN PENGANGKUTAN
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Anthony Loke Siew Fook Datuk Kamarudin Jaffar
KEMENTERIAN KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Gobind Singh Deo Eddin Syazlee Shith
KEMENTERIAN PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Datuk Zuraida Kamaruddin Raja kamarul bahrin shah raja ahmad
KEMENTERIAN WANITA DAN PEMBANGUNAN KELUARGA
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail Hannah Yeoh Tseow Suan
KEMENTERIAN TENAGA MANUSIA
MENTERI TIMBALAN MENTERI
M. Kulasegaran A/L V. Murugeson  Datuk Mahfuz Omar
KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Haji Salahuddin Ayub Sim Tze Tzin
KEMENTERIAN LUAR NEGERI
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Datuk Saifuddin Abdullah Marzuki Yahya
KEMENTERIAN WILAYAH
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Khalid Samad Datuk Dr Shaharuddin Md Salleh
KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Datuk Mohamad Din Ketapi Bakhtiar Wan Chik
KEMENTERIAN TENAGA,TEKNOLOGI, SAINS, PERUBAHAN IKLIM DAN ALAM SEKITAR
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Yeo Bee Yin Isnaraissah Munirah Majilis
KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Syed Saddiq Abdul Rahman Steven Sim Chee Keong
KEMENTERIAN PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Darell Leiking Dr Ong Kian Ming
KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Datuk Saifuddin Nasution Ismail Chong Chieng Jen
KEMENTERIAN PEMBANGUNAN USAHAWAN
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Redzuan Yusof Dr Mohd Hatta Md Ramli
KEMENTERIAN INDUSTRI UTAMA
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Teresa Kok Shamsul Iskandar Md Akin 
KEMENTERIAN KERJA RAYA
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Baru Bian Anuar Tahir
KEMENTERIAN AIR TANAH DAN SUMBER ASLI
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Dr A Xavier Jayakumar Zulpuri Zhah Raja Puji
KEMENTERIAN DI JABATAN PERDANA MENTERI (AGAMA)
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Dato Dr Mujahid Yusof Rawa Fuziah Salleh
KEMENTERIAN DI JABATAN PERDANA MENTERI (UNDANG-UNDANG)
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Datuk Liew Vui Keong Mohamed Hanipa Bin Maidin
KEMENTERIAN DI JABATAN PERDANA MENTERI (PERPADUAN NEGARA DAN KESEJAHTERAAN SOSIAL)
MENTERI TIMBALAN MENTERI
Waytha moorthy Md Farid Bin Md Rafik
Close