Jadual waktu berbuka puasa Sabah 2020 dan Imsak Ramadan 1441

jadual waktu buka puasa ramadan sahur sabah

Umat Islam di Malaysia mahupun seluruh dunia akan menyambut Ramadan, iaitu bulan yang dikaitkan dengan puasa dan kebesaran ganjaran pahala yang disediakan ketika beribadah dalamnya.

Berpuasa di bulan Ramadhan adalah kewajipan fardu ain bagi Muslim yang mampu mengerjakannya. Ibadat puasa sebenarnya melatih kita mengendalikan kehendak atau keinginan yang menuntut kesabaran untuk menahan diri daripada makan dan minum. Ibadat puasa juga melatih taat, sabar dan bersungguh-sungguh melaksanakan perintah Allah SWT.

Selain itu, Ramadhan mendidik manusia menjadi insan bertakwa dan membentuk nilai integriti dalam diri. Ibadah dilakukan Ramadan tidak mengenal darjat dan kedudukan. Justeru, manfaat peluang sepanjang Ramadan.

Tempoh berpuasa bermula pada waktu Subuh hingga Maghrib menuntut manusia meninggalkan makan dan minum serta perkara yang boleh membatalkan ibadah puasa dan membatalkan pahala puasa.

Puasa mampu membentuk integriti manusia kerana sistem yang diatur oleh Allah SWT sepanjang menjalani ibadah itu, sehingga menimbulkan kesedaran supaya tidak mengkhianati tanggungjawab yang diamanahkan kepada mereka.

Oleh itu, marilah sama-sama kita mengambil kesempatan dengan kunjungan Ramadan al-Mubarak dengan berpuasa dan beramal. Selamat berpuasa dan semoga diterima Allah.

Alangkah ruginya jika seseorang Muslim tidak mengisi Ramadan dengan amal ibadat dan tidak mengecapi fadilat yang disediakan Allah SWT bagi orang yang mengharapkan keredaanNya.

Jadual Rasmi Waktu Buka Puasa Ramadhan Negeri Sabah 2020

Berikut adalah lampiran jadual waktu imsak dan berbuka puasa di bulan Ramadan tahun 1440H / 2019M bagi seluruh kawasan zon-zon di negeri Sabah terbitan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Jadual waktu Imsak dan berbuka Puasa yang diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) setiap tahun akan membantu umat Islam merancang waktu yang sesuai untuk sahur (waktu terbaik bersahur adalah waktu yang hampir dengan azan Subuh) dan berbuka puasa pada waktu yang tepat.

 JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA RAMADHAN TAHUN 1440H – 2019M NEGERI SABAH
Zon 1
Tomanggong, Sukau, Bandar Sandakan, Samawang, Kota Kinabatangan dan Bukit Garam
Zon 2
Terusan, Beluran, Kuamut, Jambongan, Paitan, Telupid, Tongod dan Pinangah
Zon 3
Tambisan, Sahabat, Tungku, Semporna, Silabukan, Kunak dan Lahad Datu
Zon 4
Balung, Bandar Tawau, Pulau Sebatik, Merotai dan Kalabakan
Zon 5
Pulau Banggi, Pitas, Kota Marudu, Matunggong dan Kudat
Zon 6
Gunung Kinabalu (Ketinggian 4,101M)
Zon 7
Ranau, Kota Belud, Tuaran, Tamparuli, Penampang, Kota Kinabalu, Putatan dan Papar
Zon 8
Pensiangan, Nabawan, Sook, Sepulut, Tambunar dan Keningau
Zon 9
Tenom, Long Pa Sia, Membakut, Beaufort, Kuala Penyu, Weston, Menumbok dan Sipitang
INFO BERKAITAN
 Buka Pautan Niat Puasa Ramadhan Secara Harian Atau Sebulan Dan Amalan Di Bulan Ramadhan
 Buka Pautan Kadar Bayaran Zakat Fitrah Terkini Mengikut Negeri
 Buka Pautan Buku Panduan Solat Tarawih Terbitan JAKIM
 Buka Pautan Senarai Lokasi Bazar Ramadan Di Negeri Sabah
 Buka Pautan Panduan Solat Sunat Hari Raya Aidilfitri
Close